Havâsü'l-Havas kitabından, sûrelerin fazileti üzerine.
Bir işe veya bir ibadete başlarken Besmele ile başlamak Allah-u Teâlâ'nın Hazreti Peygamber'e emir ile bildirmiş olduğu bir kuraldır. İlk inen ayette Hazreti Allah (Celle Celalühü): “Yaratan Rabbinin adıyla oku. O, insanı yapışkan bir hücreden yarattı. Oku, Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O, kalemle yazmayı öğretti. İnsana bilmediklerini de öğreten O'dur.” (Alâk Sûresi:1-5) buyurmaktadır. Buna göre her mü'min bir işe veya ibadete başlarken mutlak surette Besmele çekmeli ve Besmele'yi asla terketmemelidir. Hazreti Peygamber (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem): “Bismillahirrahmânirrahim ile başlanmayan her iş bereketsizdir, devam etmez ve köksüzdür.” (Müsned, 2/359, h.no:8697) buyurarak bizleri Besmelesizliğe karşı uyarmaktadır.
Hazreti Aişe (Radıyallâhu Anha)'dan rivayete göre, Besmele-i Şerife inince dağlar inim inim inledi. O kadar ki, Mekke ehli dağların uğultusunu duydular: “Muhammed (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) dağları da büyüledi” dediler. Bunun üzerine Rasûlüllah (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim yakinen inanarak Besmele-i Şerife'yi okursa dağlar onunla beraber tesbih eder. Ancak dağların bu tesbihi duyulmaz.”
Levh-i Mahfuz'da ilk yazılan Besmele'dir. Âdem (Aleyhisselâm)'a ilk gelen ayet Besmele-i Şerife'dir. Kur'an-ı Kerim'in anahtarı da Besmele'dir. Mü'minler Besmele yardımıyla sırat köprüsünden geçerler. Cennet davetiyelerinin imzası da Besmele'dir. Besmele dört kelime on dokuz harftir. Şeytan insana dört taraftan hücum eder; Besmele'nin her bir kelimesi şeytan saldırılarına karşı kalkandır. Hayırlı işlerine Besmele ile başlayan kişi şeytanın şerrinden korunmuş olur.
Besmele Kur'an-ı Kerim'de Neml Sûresi'nin yarım âyet-i kerîmesidir. Hanefîlere göre sûre başlarındaki Besmele başlı başına bir âyettir, fakat sûreden bir parça değildir. Hayvan kesmede ve av hayvanına ok atmakta Besmele çekmek farzdır. Fatiha'dan önce namazda Besmele okumak sünnettir. Bir Hadîs-i Şerifte: “Bütün semavi kitapların anahtarı Besmele'dir” buyrulmuştur. Diğer bir Hadîs-i Şerifte ise: “Meşru işlerin hangisi olursa olsun Besmele ile başlanmazsa sonuçsuz kalır.” buyrulmuştur.
