Ehli Sünnetin Bazı Özellikleri Nelerdir?

Tarih: 19.12.2020 15:43
Ehli Sünnetin Bazı Özellikleri Nelerdir?
Ehli Sünnetin Bazı Özellikleri Nelerdir?
Ehli Sünnetin Bazı Özellikleri Nelerdir?

Ashabın tamamını Sevmek:
Ashabı kiram radıyellahu anhum ecmain hazeratı, Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in arkadaşları ve sıkıntılarında etrafında kalkan olan fedaileridir. Onların hepsini sevmek iman alameti ve ehli sünnet nişanıdır.
Ehli Beyt: Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in ev halkı olan hanımları (annelerimiz), kızları, torun-ları ve Hazreti Ali, Hazreti Selman gibi zevattır (Allah hepsinden razı olsun) Hususi olarak ehli beyt denilince Ali, Fatıma, Hasan ve Hüseyin (r.anhum) hazeratı anlaşılır.
Dört halife: hadisi şerifin beyan ettiği raşid halife-ler, Ebu Bekir, Ömer, Osman ve Ali r.anhum hazret-leridir.
Aşere-i mübeşşere: Cennetle müjdelenen on ashab. Ebu Bekir, Ömer, Osman, Ali, Sa'd B. Ebî Vakkas, Said B. Zeyd, Talha B. Ubeydulllah, Zubeyr B. El Avvam, Ebu Ubeyde B. El Cerrah, Abdurrah-man B. Avf (Allah hepsinden razı olsun.)
Bunlardan sonra Bedir savaşına katılanlar gelir, sonra Uhud savşına katılanlar, sonra Hendek savaşı ve ağacın altında bi’at edenler yani rıdvan bey’atında bulunanlar. Daha sonra da Mekke’nin fethinden önce ki müslümanlar gelir.
Bu sıralamaya göre ashabın aralarında farklılıklar vardır. Hepsini Allah için severiz, adaletli kabul ederiz, şefaatlerini umarız.
Ancak efdaliyyette Ebu Bekir radıyellahu anhu hepsinden öndedir. Hatta bütün peygamberlerden sonra en efdal beşer, Ebu bekir Sıddık radıyellahu anhu hazretleridir. Sonra Ömer, sonra Osman, sonra Ali hazretleri gelir. (Allah hepsinden razı olsun.)
Ashaba dil uzatanlar, hariciler ve şia/rafizi taifesidir ki bid’at yoluna sapmışlardır.
Ashabın arasında çıkan tartışmalarda, Hazreti Ali r.a. haklı idi, muhalifleride içtihad hatasında idiler. Bu yüzden onlara dil uzatılmaz, haklarında kötü konuşul maz.

Kıble Ehli tekfir Edilmez:
Bizim kıblemiz Kabe’ye doğru namaz kılan herkesi müslüman kabul ederiz, açıkça inkar alametini görmediğimiz müddetçe onu tekfir etmeyiz.


 
Yükleniyor...